30.12.16

Pilguheit aastasse 2016

Meie rahvamuusik Koidu
Meeldejäävaimad hetked: 2016. aasta saatsime üheskoos ära videvikutundi pidades. Meenutasime möödunud päevi ja tegemisi. Muusikalise elamuse pakkus Koidu.

Pildiallkirja lisamine

Vana-aja kuuseehted


Näitused:
Andeia Kaseorg
Tõlliste vald 25
Käsitöönäitus

Muudatused raamatukogutöös:
Raamatukogus asub alates novembrist ka Eesti Posti postipunkt.
Lea Margus
Tsirguliina postkontor kolis raamatukogusse
Alates esmaspäevast saab Tsirguliinas postiteenust raamatukogus selle lahtiolekuajal. Raamatukogu juhataja Tiia Pärnik on nüüdsest ühtlasi ka postitöötaja. Foto: Lea Margus / Valgamaalane
Esmaspäevast on Tsirguliina postkontorihoone uksed suletud. Postipunktiks muutunud postkontor on ennast sisse seadnud kohalikus raamatukogus.
Raamatukogu ruumides asuv Tsirguliina postipunkt on klientide mugavamaks teenindamiseks avatud vastavalt raamatukogu lahtiolekuaegadele. See tähendab, et postiteenus on kättesaadav kordades pikemalt kui postkontorist.
Raamatukogus-postipunktis saab lisaks pakkide saatmisele ja vastuvõtmisele tasuda ka oma arveid, tellida perioodikat ja osta vajalikku postikaupa.
Kirjakandja võib teenused koju kätte tuua
Endiselt on postiteenuseid võimalik saada ka kirjakandja vahendusel. Nimelt võib inimene, kes elab lähimast postkontorist või postipunktist kaugemal kui viis kilomeetrit, kirjakandja koju kutsuda tasuta ning tasuda tuleb vaid tellitavate teenuste eest. Kui kirjakandjale saab teenuse eest tasuda vaid sularahas, siis postipunktis on võimalik ka kaardimakse.
Kirjakandja vahendusel saab nii saata kui vastu võtta kirju ja pakke ning osta postimaksevahendeid, vormistada ajakirjandustellimusi, saata siseriiklikke rahakaarte, tellida pensionit ning kasutada makseteenuseid.
Tsirguliina raamatukogu juhataja, nüüdsest ühtlasi ka postitöötaja Tiia Pärnik, kes teisipäeval teist päeva lisaülesannetega ametis, oli vaatamata suurenenud töökoormusele optimistlik.
«Koolitusi on olnud ja uut infot palju peale tulnud, veidi isegi muretsesin. Aga kõigi teenuste kohta on juhised käes ja loodan, et saan hakkama. Näiteks täna,» märkis Pärnik teisipäeval, «oli juba vaja rahvusvahelise lunatasuga postipakk väljastada ja sealjuures väga palju dokumente tuli täita – aga sain hakkama.»
Toeks kolleegi julgustavad kogemused
Valga maakonnas on väiksematest postkontoritest Tsirguliina oma üks viimaseid, mis postipunktiks saades mõne asutuse hõlma alla kolis. Enne seda oli sama tee Puka postkontoril, mis liikus sealsesse raamatukokku.
«Puka raamatukogu juhataja Ene Markov julgustaski mind, talle see uus amet meeldib. Ja ka inimesed on valdavalt positiivselt meelestatud,» kinnitas Pärnik. «Ligipääs postiteenusele on pikemalt ja samad teenused säilivad, ka kaardimaksevõimalus. Ainuke, et sularaha ei saa välja võtta, aga see võimalus kadus juba varem, siis kui veel postkontor töötas.»
Praegu on Valgamaal kümme postipunkti: Ala, Hummuli, Kaagjärve, Kääriku, Nõuni, Õru, Puka, Riidaja, Tsirguliina ja Hargla; postkontoreid on neli: Valga, Otepää, Tõrva ja Sangaste. Postkontoritest väikseim, Sangaste, hakkab samuti eksisteerima postipunktina, alates 1. veebruarist 2017 hakatakse postiteenust osutama Sangaste raamatukogus.